Malování na kamínky – relax pro rodiče, zábava pro děti

V dnešní době je jakákoli aktivita neuzavřená do obrazovky mobilu, kterou mají děti navíc rády, jako požehnání. Malování kamínků je určitě skvělou činností, kterou však nemilují jen děti a stále více dospělých přichází na kouzlo tohoto trendu. A co pak s výtvory? Pustit do světa přece…

 

Proč je to taková zábava

Už za doby kamenné jsme malovali na šutry, stěny v jeskyních a evidentně v nás touha po zanechání stopy zůstala. Možná se zdá, že je malování na kameny dětská výsada, ale nenechte se mýlit. I řada umělců tvoří kamenné obrazy a zástupy rodičů po večerech malují (jindy nemají klid) na kameny.

1

Zábava je to především proto, že jde většinou o malé šutříky, které jsou hotové raz dva. Můžete s nimi trávit hodiny, ale maté klidně hotovo za pár minut. Stačí mít inspiraci a chuť něco vytvořit.

Druhá rovina je samotné putování kamínků. Funguje to tak, že namaluji kámen a dám ho někam při procházce ve městě nebo do parku (neházejte je do trávy, to by sekačky na trávu bolelo). Až ho někdo najde, udělá mu to radost, buď si ho může nechat nebo přesunout jinam a takto to jde dál.

Pokud rádi sdílíte na sociálních sítích a chtěli byste vědět, že někdo našel právě ten Váš kámen, stačí na zadní stranu kamenu napsat ideálně vaše PSČ a doplnit o název Facebookové skupiny Kamínky (odkaz zde). Zde se tvoří největší komunita kamínkářů a je velká pravděpodobnost, že se tam Váš kámen objeví. Navíc zde naleznete spoustu tipů na vhodné barvy, laky (aby malba na kamenu vydržela) a nepřeberné množství inspirace od ostatních tvůrců více či méně nadaných, ale vždy inspirativních.

A když Vy nebo Vaše ratolest najde hezký kamínek, tak věřte, že budete mít radost, můžete ho nechat ležet a jít dál s pocitem, že ho najde i někdo jiný, záleží jen na Vás.

 

Jak začít

V první řadě je potřeba najít šutr a ten pořádně očistit (myčka, vařící voda a pak umytí Jarem apod.). Čím méně je porézní, tím lépe. Ideální jsou hladké oblázky nebo břidlice. Malovat můžete na tmavé i světlé kameny, záleží jen na Vás. Často Vám přinese inspiraci samotný tvar kamene, takže jeho výběr může hrát důležitou roli.

Na malování pak ideálně potřebujete:

  • akrylové barvy (používají se pro samotné malování, jsou různé druhy i například jako fixy, někdo používá i černou tuš)
  • fixační prostředky (akrylový lak nebo jiný, který barvy nerozpije)
  • štětce (stačí menší sada a pořádně je vždy po tvoření umyjte)
  • fix na případné předkreslení motivu (pastelky a tužky zanechávají na kamenu prachové části a barva nemusí dobře držet nebo se zašpiní)
  • paletu na barvy (nejlépe plastovou, ale stačí i víko od žrádlokrabic)

 

A co malovat?

Cokoli. Upřímně, nebojte se experimentovat, i jednobarevný kámen udělá radost. Nemusíte být Picasso nebo Banksy, stačí mít chuť. Nepouštějte se do složitých motivů hned zkraje, je lepší začít jednoduššími věcmi a až to dostanete do ruky, dělejte cokoli anebo taky ne, je to opravdu čistě na Vás.

Hodně lidí maluje mandaly, postavy ze seriálů nebo filmů, někdo jen píše pozitivní vzkazy nebo maluje zvířata. Meze nejsou. Snad jen není nutné dělat vulgární a explicitní věci, kokotů a kosočtverců je po stěnách a ve veřejném prostoru už dost. Jako, asi když by to našlo pětileté dítě, radost mít bude (neví co to je), ale jeho maminka asi už méně, že jo.

Plus zkuste kameny nedávat na chcací psí místa nebo do příbytků bezdomovců, leda byste chtěli udělat radost právě jim. Taky je fakt nepohazujte do trávy na zahradách a v parku, až se bude sekat tráva, někdo určitě nebude mít radost.

 

No a samosebou to chytlo i mě, takže tady najdete možná taky trochu inspirace… Šutrům zdar.

stone_EYEstone_fantasystone_PUFPIGstone_unicornstone_zenstone_zippostone_mr_incrediblestone_ladybugstone_catstone_frogstone_stairsstone_skystone_keyholestone_darthvaderstone_ponyo

5 komentářů: „Malování na kamínky – relax pro rodiče, zábava pro děti

  1. Renata LÉBLOVÁ píše:

    Dobrý den, krásně a výstižně jste to napsal 🌞 snad si to někteří prudilové přečtou 🙄 obdivuji Vás, máte krásné kamínky, vždy pohladí po duši 🤗 bylo by možné si u vás objednat na zakázku jednu sovu? Mám slabost pro skřítky a sovy 🤗 a byla bych moc vděčná mít na zahradě tu vaší 🧡

    To se mi líbí

Napsat komentář